Home Classic Tourist Bedrijven    
Brugge Tripel Dagen 2004 | Regiobrugge.be
Brugge Tripel Dagen 2004

Brugge Tripel Dagen op de Markt Comité Voor Initiatief,
Palm Breweries
en Philips


Stellen voor:
Brugge Tripel Dagen op de Markt
19, 20 en 21 juli 2004

Feest op 21 juli, een lange traditie!

Als het op feesten aankomt, heeft Brugge een lange traditie. Het Comité voor Initiatief dat in 1956 werd opgericht, stelde zich van bij het begin tot doel om cultureel-toeristische initiatieven en evenementen op te zetten, die Brugge moesten promoten. Over twee jaar viert de vzw haar 50ste verjaardag. Ze kan intussen bogen op een lange traditie van evenementen, waarvan het Reiefeest en de Gouden Boomstoet ongetwijfeld de meest bekende zijn.

Maar binnen de doelstellingen van het Comité voor Initiatief paste ook perfect een feest op de nationale feestdag 21 juli. Al in 1958 werd op de nationale feestdag een "Bier- en Dansfeest" georganiseerd door het Comité op het Zand. Een succesvol idee, want het werd nog vele malen herhaald.

In 1975 kreeg het feest naar aanleiding van de nationale feestdag een nieuw elan. Er kwam een nieuwe uitgebreide programmatie, en het Comité koos voor een nieuwe vorm: het 21-juli-feest werd een muzikaal parkfeest dat een vast onderkomen kreeg in de prachtige omgeving van het Koningin Astridpark. Maar na 25 jaar barstte het 21-juli-feest stilaan uit zijn voegen. De belangstelling voor het optreden van K3 in 2001 was zo groot, dat wel naar een andere locatie moest worden uitgekeken. Het Astridpark was gewoon te klein geworden om de veiligheid te garanderen aan alle toeschouwers.

Uiteindelijk werd voor de editie 2002 uitgeweken naar de Markt van Brugge. Een geslaagde keuze, want het aantal toeschouwers bleef toenemen. De laatste editie van het parkfeest lokte zo'n 3000 kijklustigen naar het Astridpark. Na twee jaar op de Markt, telden we op 21 juli vorig jaar zowat 8000 koppen. Maar het feest groeit ook nog op het vlak van de programmatie: tot 2002 was er telkens 1 dag animatie, in 2003 werd het feest gespreid over 2 dagen (met in totaal ruim 11.000 bezoekers), en in 2004 kiest het Comité voor Initiatief nu zelfs voor een driedaags evenement.

Bij de artiesten die we in het verleden mochten ontvangen horen onder meer: Jimmy Frey, Marco Bakker, Schatteman & Couvreur, de KetnetBand, Sam Gooris, Barbara Dex en K3. Daarnaast waren er ook acts van o.a. de folkloregroep Valdares (Portugal), Dansgroep Krakus (Polen), Stichting De Vierschaar (NL) en de plaatselijke groepen Circus Hoetchatcha, Aglaja en Cirq'ulation Locale. En sinds 2002 brengen we in Brugge ook de reuze openlucht-karaoke "Vlaanderen Zingt", een evenement dat op een tiental plaatsen in Vlaanderen plaatsvindt.

Een nieuwe naam in 2004

Het uitgangspunt voor het volksfeest is altijd geweest dat het een GRATIS evenement moet zijn voor een ruim publiek, Bruggelingen en bezoekers. Dat nobele streven is echter niet zo makkelijk meer te realiseren. Niet alleen het aantal toeschouwers en de programmatie zijn uitgebreid... ook de kosten voor het organiserende Comité voor Initiatief zijn gestegen: de artiesten, een professionele klank- en lichtinstallatie, de bijdragen aan Sabam kosten nu veel meer dan pakweg 10 jaar geleden. Gelukkig heeft het Comité steeds kunnen rekenen op een sterke ondersteuning van het Brugse stadsbestuur, dat groot belang hecht aan het gratis volksfeest.

Maar om ook in de toekomst voort te kunnen gaan, werd intensief gezocht naar sponsors om het evenement mee te ondersteunen. Eén van die partners is de brouwerij PALM Breweries NV, dat eigenaar is van het bier "Brugge Tripel". Om het partnership te benadrukken, wordt het feest herdoopt tot "BRUGGE TRIPEL DAGEN".

Een tweede grote partner is Philips. Het elektronicabedrijf heeft in Brugge nog altijd een belangrijke vestiging, die nieuwe producten ontwikkelt. Philips stapt als sponsor in de Brugge Tripel Dagen en steunt het project voor de Hulde aan Willy Lustenhouwer.

Andere sponsors zijn Radio 2, Paverko, Hifi-Home en het Restaurant Poules-Moules.

Brugge Tripel Dagen, een tripel feest!

De nieuwe naam is niet louter een sponsornaam, want de Brugge Tripel Dagen zullen in 2004 ook 3 dagen duren. De programmatie wordt een drieluik met verschillende muziekstijlen:

  • 19 juli om 20.00 u: Hommage aan Willy Lustenhouwer
  • 20 juli om 21.00 u: "Baila Perez" met Belle Perez
  • 21 juli om 16.30 u: Cirq'ulation Locale
  • en om 18.00u: Soundmixwedstrijd
  • vervolgens om 19.30u: Brahim
  • en om 20.00 u: Vlaanderen Zingt

Op maandag 19 juli staat de Brugse volkskunst in de kijker, met een hommage aan Willy Lustenhouwer. Deze Brugse cabaretier, zanger en presentator overleed precies 10 jaar geleden. Eén avond lang komt zijn werk weer tot leven op de Markt van Brugge.

Willy Lustenhouwer werd geboren als Willy Lapouter, op 21 oktober 1920 als derde in een gezin van vier kinderen in Sint-Andries. Als 17-jarige zou hij het diploma behalen van... schoenmaker, maar hij zou niet bij zijn leest blijven. Op nauwelijks 15-jarige leeftijd was hij immers al in contact gekomen met Xavier Geerolf, een vooraanstaand Brugse muzikant en orkestleider. Die brengt de jonge Willy in de ban van de muziek zodat hij notenleer, banjo en xylofoon gaan studeren. Hij doet dat zo voortreffelijk dat Geerolf hem al snel opneemt in z'n orkest waar Lustenhouwer zich vrij snel, behalve als muzikant, ook ontpopt als conferencier die de verschillende nummers aan mekaar praat. Voorts gaat hij zich ook toeleggen op het schrijven van sketches en monologen.

Lustenhouwer wordt pas ontzettend populair wanneer hij in 1952 toetreedt tot het gezelschap dat wekelijks het programma Lachen is Gezond verzorgt op Radio Kortrijk. In die tijd neemt hij ook zijn eerste plaat op: Jozefien, dat niet direct een hit is. Wél een enorm succes wordt Ziejje van Brugge dat hij in 1955 op plaat vastlegt. Lustenhouwer kiest nu resoluut voor het Brugs als toneeltaal en tegen gezwind tempo blijft hij nieuwe grammofoonplaten afleveren. In totaal zou hij uiteindelijk 612 nummers registreren die, als je ze allemaal achtereen zou beluisteren, in totaal bijna 40 uur luistergenoegen verschaft. Verschillende grammofoonplaten zouden nadien met goud en platina worden bekroond.

Nadat hij in 1950 reeds - als allereerste Vlaming - was opgetreden voor de Franse televisie, wordt hij ook een vast gezicht op de Vlaamse televisie waar hij diverse programma's presenteert zoals Een tegen Allen, Spel Zonder Grenzen en Binnen & Buiten.

In het begin van de jaren zeventig geraakt Lustenhouwer, die intussen beroepshalve een reisbureau heeft opgestart, uitgekeken op het tv-werk en is hij ook de vele avonden uithuizigheid voor optredens alom in Vlaanderen een beetje beu. Hij besluit een punt achter zijn loopbaan te plaatsen met iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan; nl. een one-man-show. Dat wordt zo'n fenomenaal succes dat er uiteindelijk nog negen one-man-shows zullen volgen.

Naast zijn artistieke loopbaan verdiepte Willy Lustenhouwer zich ook in de volkskunde, meer bepaald de volksmuziek. Dat resulteerde in het lijvige boek De geschiedenis van het café chantant, waarin 249 volksliedjes zijn opgenomen die hij letterlijk ging optekenen uit de mond van bejaarden die de echte café chantant nog hadden meegemaakt (en zo te zien ook nog over een sterk geheugen beschikten). Voor dit boek werd Lustenhouwer bekroond met een premie voor de Provinciale Prijs voor Volkskunde.

Naast dit alles schreef Lustenhouwer ook nog 'Brugse cursiefjes' die in het Brugsch Handelsblad verschenen. Hij leverde in totaal meer dan 500 dergelijke columns af waarin hij tal van typisch Brugse woorden en uitdrukkingen vastlegde, want ook het behoud van het Brugse dialect lag hem nauw aan het hart. Het lag overigens in zijn bedoeling om ooit een Brugs woordenboek samen te stellen - hij had daartoe al ettelijke duizenden fiches met woorden en uitdrukkingen aangelegd - maar gezondheidsproblemen zorgden ervoor dat hij dit levenswerk nooit kon voltooien. Willy Lustenhouwer overleed op 13 juni 1994.


Op 19 juli brengen we dus hulde aan Willy Lustenhouwer. Daarvoor werd gezocht naar muzikanten en acteurs die Lustenhouwer en zijn waardig weer tot leven kunnen wekken. Voor de muziek van Lustenhouwer doen we een beroep op het West-Vlaams accordeonorkest en Benny Scott. Wie anders dan Scott kan op vandaag nog het repertoire van Willy vertolken?

Daarnaast brengen Peter Laureyns en Fabienne Neels sketches en monologen van Willy Lustenhouwer. Beiden hebben ruime ervaring in het Brugse toneel.

Maar we wilden ook Lustenhouwer zelf nog een keer tot leven wekken op de Brugse Markt. Op een reuze-videoscherm (6 bij 5 meter) zullen enkele fragmenten worden vertoond uit de one-man-shows waarmee Willy Lustenhouwer jarenlang het publiek boeide en vermaakte. Een unieke kans voor wie hem niet vergeten is, maar ook voor de jongeren die hem willen leren kennen. Dit project wordt gerealiseerd dankzij de steun van Philips en Hifi-Home.

Op dinsdag 20 juli zal de Markt van Brugge overspoeld worden met zwoele ritmes. Belle Perez en haar groep brengen dan een "Baila Perez"-concert. Een unieke kans, want Belle Perez zal in de zomer van 2004 maar een beperkt aantal concerten geven in Vlaanderen.

De getalenteerde Maribel Perez wordt in 1997 ontdekt door producer Patrick Renier. Maribel wordt Belle en haalt voor het eerst de spotlights met 'Hello World'. Het nummer levert haar een mooie plaats op in de preselecties voor Eurosong 1999, 'Hello World' scoort ook bij het brede publiek en wordt een zomerhit pur sang. Zelfs het buitenland gaat door de knieën, niet toevallig nog het meest Spanje, Italië en Zuid Amerika. De Limburgse met zuiderse roots is in één klap 'hot'.

Begin 2000 volgt het album 'Hello World' waarvan de single 'Honeybee' meteen de hitlijsten verovert. Wat volgt is ondermeer een Amerikaans platencontract en een heuse wereldpromotour die Belle van megafestivals in Italië en Spanje tot in het verre Zuid-Amerika brengt. Zowel live als op plaat is La Perez in een mum van tijd een grote dame in de muziekindustrie.

In 2001 volgen de hits elkaar op met o.a. 'This Crazy Feeling' en 'Kiss and Make Up'. Het levert haar prompt een prestigieuze ZAMU-award op. 2002 levert Belle de Radio 2-Zomerhit op voor 'Me and You', het duet met Jody Bernal. Na de Zomerhit volgt een gouden plaat en ook de Spaanse versie van het duet 'Tu Y Yo' staat garant voor succes: Belle Perez is populairder dan ooit. Het laatste wapenfeit van Belle Perez is het album 'Everything' met een verzameling verassende tracks zoals de cover 'It Must Have Been Love' van Roxette en het nummer 'Hijo de la Luna' met de jongens van Voice Male.

In 2003 keert Belle terug naar haar zuiderse roots met een heuse "Baila Perez Latino Tour". Begeleid door haar eigen 11-koppige band brengt Belle latino-klassiekers tot leven en tovert ze een deel van haar eigen repertoire om tot ware latino-songs. Op haar repertoire staan nummers van o.a. Jennifer Lopez, Sting, The Eagles, Gloria Estefan, The Gipsy Kings en last but not least een deel van Belle's eigen songs. Spektakel en een broeierige sfeer gegarandeerd!

Alle info rond "Belle Perez" en haar latinotour "Baila Perez" is terug te vinden op Belle's site www.belleperez.be


En ook woensdag 21 juli wordt weer topdag, met een gevarieerd programma, van 16 u 30 tot middernacht. Eerst is er de act van Cirq'ulation Locale. Deze drie Brugse circusartiesten stonden vorig jaar al op de Markt van Brugge. Tijdens de Gentse feesten kregen ze een prijs voor hun originele aanpak, en ook in Brugge waren er niets dan lof voor hun act. Cirq'ulation is daarom opnieuw op de Brugge Tripel Dagen, en nu zelfs met een optreden van een uur.

De drie circusartiesten van Cirq'ulation Locale brengen met 'Just another boyband?' een spectaculaire straatshow die jong en oud aan het lachen brengt. Een wervelend spektakel met jongleren, acrobatiek, theater en publieksinteractie. Deze 'boyband' brengt een knotsgekke mix van komisch theater en verbluffend circus waar niemand aan kan weerstaan!

Daarna volgt de tweede editie van de Soundmixwedstrijd. Vorig jaar bewees het Comité voor Initiatief met deze wedstrijd dat er nog heel wat talent rondloopt in Brugge en de wijde omgeving. Daarom is er nu een tweede editie. Wie wil deelnemen, kan het wedstrijdreglement aanvragen op comitevoorinitiatief@pandora.be. De winnares van vorig jaar, Valerie Casteleyn, zal er ook zijn op 21 juli, voor een mini-concert.

En dan is er... Brahim, de West-Vlaamse Idool-finalist van vorig jaar. Het Comité heeft altijd al oog gehad voor jong talent uit de regio. Vorig jaar wilden we Brahim Attaeb op ons podium, maar z'n agenda zat overvol. En dus moesten we een jaartje wachten. Maar nu is hij op de afspraak, op 21 juli op de Markt!

Brahim is ongetwijfeld de meest besproken kandidaat van de hele Idool 2003-reeks. Hij was de enige van de finalisten die zijn studies en de slopende wedstrijd tot het bittere einde bleef combineren. Uiteindelijk werd de jongeman uit Torhout vierde in de wedstrijd, maar toch sleepte hij een platencontract in de wacht. Met succes, want Brahim is, dankzij zijn aanstekelijke rapmuziek, voorlopig de enige Idool-finalist die, naast Vlaanderen, ook in Wallonië aan de bak komt.

Niet eens een jaar geleden verraste hij televisiekijkend Vlaanderen en de dame en heren van de Idool-jury, toen hij met een robotachtig moonwalk-pasje voor de camera verscheen. De 19-jarige Brahim charmeerde meteen zowel jury als kijkers en schopte het tot in de finale van het populaire VTM-programma. Hij werd uiteindelijk vierde, zorgde voor een rage door zijn mutsenaffaire, kreeg een platencontract van BMG en kende een hete zomer vol optredens. Ondanks groots succes zowel bij jong als oud, ging de jonge zanger niet zweven. Ook nu niet, nu hij - zijn diploma op zak heeft - een eerste cd 'My life is music' heeft uitgebracht. Een heel team heeft eraan gewerkt, ondermeer Flip Kowlier.

'My Life Is Music' zoekt zich een weg tussen R&B en hiphop, geheel in navolging van 's mans eigen idool. "Persoonlijk hou ik vooral van de zwarte artiest D'Angelo", aldus Brahim. "De plaat bevat wel wat muzikale knipoogjes naar hem. Het is geen imitatie, maar hij is wel mijn grote voorbeeld. In de remix van Captain Sensible's 'Wot!' heb ik volledig zijn stijl toegepast." Met de subtiele sleper 'It's Alright' bewijst Brahim vooral dat hij stevig kan zingen. Daarnaast vallen ook 'I Wanna Be' en 'My Life Is Music' op, knipoogjes naar respectievelijk Lionel Ritchies 'All Night Long' en 10CC's 'Dreadlock Holiday'.

"Idool 2003 is een afgesloten hoofdstuk", zegt Brahim. "Ik heb mijn bekendheid te danken aan het programma, maar daar houdt het ook mee op. De nummers van toen zing ik niet meer. Als ik die covers zou zingen in de R&B-clubs waar ik optreed, zouden ze me gewoon uitlachen."


En de avond van 21 juli wordt voor de derde keer al besloten met het mee-zing-feest "Vlaanderen Zingt". Het concept blijft eenvoudig: iedereen die komt krijgt een krantje met liedjesteksten in de hand, en iedereen zingt mee met de muziek, tot je het originele lied niet meer hoort, maar alleen nog het reuzenkoor dat op de Markt staat.

Brugge Tripel Dagen, niet te missen!

De Brugge Tripel Dagen bieden dus voor elk wat wils. En we kunnen het niet genoeg benadrukken: het is een GRATIS feest voor iedereen.

Voor meer info: Hedwig Dacquin (0497-55.91.99) of Björn Crul (0475-95.91.99) of comitevoorinitiatief@pandora.be